Новини

Одеса підписала Паризьку декларацію щодо подолання СНІДу у великих містах

Місто Одеса в Україні стала ще одним містом, яке підписало Паризьку декларацію щодо подолання епідемії СНІДу у великих містах.

Одеса приєдналася до глобальної ініціативи Fast Track Cities

З кінця 2014 року мери більш ніж 200 міст світу приєднались до цієї глобальної ініціативи та зобов’язались забезпечити доступність базових послуг, соціальну справедливість та економічний розвиток своїх міст, як необхідні умови подолання епідемії.

Мер Одесси Геннадій Труханов підписує Декларацію

Підписавши Паризьку декларацію, Одеський міський голова Геннадій Труханов прийняв рішення щодо прискорення темпів у боротьбі з епідемією та встановив цілі 90 90 90 для муніципальної програми боротьби зі СНІДом, що означає наступне: 90% людей, які живуть з ВІЛ в місті Одеса знають про свій статус, 90% людей, які знають про свій ВІЛ-позитивний статус отримують антиретровірусне лікування, та 90% людей, які отримують лікування мають вірусне навантаження, яке не визначається.

За даними Міністерства охорони здоров'я України з 11 313 людей, які живуть з ВІЛ, в Одесі, лише 3 889 отримують антиретровірусне лікування.

Підписання Паризької декларації в Одесі

В результаті при’єднання міста до Паризької декларації, лікування буде забезпечене всім людям, які живуть з ВІЛ, безкоштовно через державні медичні установи. Це стане можливим завдяки збільшенню обсягів державного бюджету на антиретровірусну терапію (збільшення на 132% у 2017 році), співфінансування антиретровірусної терапії такими партнерами, як PEPFAR та Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, реформуванню системи охорони здоров'я та децентралізації антиретровірусної терапії. Планується, що антиретровірусну терапію надаватимуть сімейні лікарі, що дозволить збільшити кількість пацієнтів. Крім того, оптимізація протоколів лікування та зниження вартості антиретровірусних препаратів в результаті вдосконалення системи державних закупівель також сприятимуть забезпеченню більшого доступу до лікування.

Одеса стала другим містом, після столиці України, Києва, у Східній Європі та Центральній Азії, яке приєдналось до глобальної ініціативи подолання СНІДу у великих містах. У церемонії підписання взяли участь представники національного та місцевого самоврядування, в тому числі представники Київської міської державної адміністрації. У заході також взяли участь Спеціальний посланник Генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй з питань СНІДу у Східній Європі та Центральній Азії Мішель Казачкін, представники Організації Об'єднаних Націй, представники громадських організацій, бізнесу та медіа.

"Місто готово взяти на себе відповідальність подолати СНІД. Ми маємо добру співпрацю між муніципальними службами та службами ВІЛ та встановили могутнє партнерство з громадянським суспільством, яке дозволить нам втілити всі ці зобов'язання ".

Геннадій Труханов Одеський міський голова

Яцек Тишко Директор ЮНЕЙДС в Україні та Геннадій Труханов

"Підписавши Паризьку декларацію, мер Геннадій Труханов заохочує мерів інших восьми міст України з високою поширеністю ВІЛ приєднатися до цієї ініціативи та надсилає потужний сигнал про важливість подолання епідемії СНІДу як необхідної умови для досягнення сталого розвитку міста та місцевої громади ".

Яцек Тишко Директор ЮНЕЙДС в Україні

"Вітаємо місто Одеса із сміливим рішенням. Об’єднані зусилля громадського здоров'я та громадянського суспільства в рамках ініціативи подолання СНІДу у великих містах стануть ключем до прогресу у протидії ВІЛ-інфекції в регіоні. Це також є чинником соціального прогресу, соціальної трансформації та прогресу в напрямі більшої соціальної справедливості у великих містах ".

Мішель Казачкін Спеціальний посланець Генерального секретаря ООН
зі СНІДу у Східній Європі та Центральній Азії

"В Східній Європі та Центральній Азії епідемія ВІЛ-інфекції зосереджена у великих містах та ключових групах населення, серед яких нові випадки ВІЛ-інфекції продовжують зростати. Покінчити зі СНІДом можливо, якщо великі міста підхоплять глобальну ініціативу та якщо увага приділятиметься саме вразливим групам особливо людям, які споживають наркотики ін’єкційно та їх сексуальним партнерам. Лідерство міста Одеси, рішуче та швидке прийняття важливих рішень є зразком того, що сьогодні вкрай необхідно для подолання СНІДу до 2030 року. "

Віней Салдана Регіональний директор ЮНЕЙДС
для країн Східної Європи та Центральної Азії