Новини

Жінки рухаються вперед. Третій Національний жіночий форум з ВІЛ та СНІД

У період з 26 по 28 вересня в мальовничому Карпатському селі Татарів, Українська мережа жінок, які живуть з ВІЛ - Позитивні жінки, організувала свій Третій національний форум. Форум був підтриманий ЮНЕЙДС, ПРООН, ЖінкиООН та іншими міжнародними партнерами.

women moving forward

Незважаючи на холод в гірському повітрі, атмосфера Форуму була теплою і енергійною. Понад 60 учасниць з різних регіонів України та іноземних гостей активно брали участь у дискусіях щодо ролі та можливостей позитивних жінок та їх організацій у реалізації Національної стратегії сталого розвитку для боротьби зі СНІДом, розробки нової Національної програми з протидії епідемії СНІДу, локалізації національних Цілей сталого розвитку та їх впровадження на рівні громад, як частини місцевих програм охорони здоров'я, ґендеру та соціального захисту. Спеціальні сесії були присвячені потребам та доступу жінок, які живуть з ВІЛ до послуг сексуального та репродуктивного здоров'я, здоровому харчуванню та фізичним навантаженням.

women moving forward 3

Розлогий порядок денний давав широкі можливості спланувати роботу на наступний рік та закріпити її в процесах, що стосуються реформи системи охорони здоров'я, включаючи перехід від донорського до внутрішнього фінансування, розглянути її в контексті поточної епідеміологічної ситуації щодо ВІЛ-інфекції та СНІДу використовуючи принципи і підходи що ґрунтуються на правах людини та ґендерній рівності.

women moving forward 7

Сесія ЮНЕЙДС була присвячена питанням Національних цілей сталого розвитку, новій рамковій угоді щодо розвитку та допомоги між Урядом України та ООН та Об’єднаній програмі допомоги ООН з ВІЛ/СНІДу на 2018-2022 роки. Дискусії точились навколо прогресу та викликів у досягненні цілей 90 90 90.

women moving forward 4

women moving forward 6

women moving forward 2

Нині в Україні більш ніж 50 000 жінок, які живуть з ВІЛ в Україні, не знають про свій ВІЛ-статус. 23 000 жінок, які знають свій статус і перебувають під медичним наглядом, не отримують АРТ. Щорічно від 7000 до 10 000 жінок інфікуються ВІЛ.

3-й форум продемонстрував дуже позитивну тенденцію до професіоналізації мережі з її зростаючою роллю у цільовій адвокації щодо бюджетування послуги, пов'язаних з ВІЛ, усунення законодавчих бар'єрів для доступності послуг, боротьби з дискримінацією, пов'язаною з ВІЛ, та ґендерно обумовленого насильства.

women moving forward 1